żywienie

Bezglutenowy chlebek gryczano-ryżowy

napisała Daria Kikoła 3 listopada 2015 1 komentarz

W kuchni bezglutenowej najbardziej tęsknię za pieczywem…A z drugiej strony cieszę się, że mój organizm motywuje mnie do niesięgania po pierwszą lepszą bułę spulchnioną chemią. Dziś prezentuje Wam mój eksperymentalny chlebek bezglutenowy z mąki gryczanej i ryżowej. Hmm… i ten zapach pieczonego chleba w kuchni…Mam nadzieję, że Wam też posmakuje!

Składniki:

  • 200 g mąki ryżowej
  • 300 g mąki gryczanej
  • łyżka miodu
  • łyżka soli himalajskiej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 30 g drożdży
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • pół szklanki wody przegotowanej
  • garść siemienia lnianego
  • garść pestek dyni
  • garść ziaren słonecznika
  • garść suszonej żurawiny

bezglutenu

Drożdże rozkruszamy, dodajemy łyżkę miodu i zalewamy ciepłym mlekiem migdałowym. Czekamy aż drożdże napęcznieją (trzymajmy je w ciepłym miejscu przez ok. 10 minut). W oddzielnej misce dodajmy suche składniki – mąkę ryżową, mąkę gryczaną, łyżkę soli himalajskiej, garść siemienia lnianego, garść pestek dyni, garść ziaren słonecznika i garść suszonej żurawiny. Dodajmy drożdże. Mieszamy składniki, dodajemy przy tym 2 łyżki oliwy z oliwek. Przez kilka minut wyrabiamy ciasto. Jeżeli widzimy, że masa jest zbyt sucha, dolewamy pół szklanki wody. W foremce rozkładamy papier do pieczenia i smarujemy dno oraz brzegi olejem kokosowym (nie jest to konieczne, ale dzięki temu chlebek łatwiej się kroi i nie jest suchy). Pieczemy w 200 stopniach (góra-dół, bez termoobiegu) przez około 45 minut.

Chlebek smakowo pasuje zarówno do kanapek na słodko, jak i wędlin, past warzywnych lub jajecznych czy rybnych. Ja akurat zajadam się nim w połączeniu z guacamole i białym winem.

Szukasz kuchennych inspiracji dla niedoczynnych?

Zajrzyj tu: https://www.instagram.com/dariaavariapl/

Przeczytaj

1 komentarz

Gosia 21 stycznia 2016 z 17 h 30 min

Wygląda przepysznie 🙂

Odpowiedz

Podziel się opinią!