żywienie

Bezglutenowe spaghetti z cieciorką i prażonymi pestkami dyni

napisała Daria Kikoła 17 października 2015 1 komentarz

Dziś podaję Wam smaczną i szybką propozycję na bezglutenowy obiad.  Postanowiłam nie wychodzić z domu i wykorzystać składniki, które akurat miałam pod ręką. Wyszło tak smacznie….że już nic nie zostało:) Zapraszam Was na jesienne, rozgrzewające bezglutenowe spaghetti z cieciorką i prażonymi pestkami dyni.

Składniki:

  • Cieciorka (gotowana na parze)
  • 3 pomidory
  • Świeży imbir
  • Ząbek czosnku
  • Pieprz cytrynowy
  • Pestki dyni
  • Makaron ryżowy
  • Opcjonalnie: cukinia, dynia, papryka
  • Oliwa z oliwek
  1. Pokrojone pomidory i cieciorkę (oraz cukinię, dynię lub paprykę) wrzucamy do małego garnka, zalewamy lekko oliwą z oliwek, dodajemy szczyptę pieprzu cytrynowego, czosnek i imbir. Gotujemy przez 15-20 min mieszając.
  2. Cienkie nitki makaronu ryżowego zalewamy wrzątkiem lub najlepiej wywarem warzywnym na ok. 2 minuty, przecedzamy.
  3. Na małej patelni dodajemy kilka kropli oliwy z oliwek i wysypujemy pestki dyni, gdy tylko się zarumienią, dodajemy je do garnka i mieszamy.

cieciorka

Smacznego:)

Więcej przepisów znajdziesz na: https://instagram.com/aktywnie.niedoczynna/

Przeczytaj

1 komentarz

flamenco88 17 października 2015 z 20 h 44 min

To danie wygląda bardzo smacznie, Muszę spróbować zrobić :).

Odpowiedz

Podziel się opinią!