Dziś podaję Wam smaczną i szybką propozycję na bezglutenowy obiad. Postanowiłam nie wychodzić z domu i wykorzystać składniki, które akurat miałam pod ręką. Wyszło tak smacznie….że już nic nie zostało:) Zapraszam Was na jesienne, rozgrzewające bezglutenowe spaghetti z cieciorką i prażonymi pestkami dyni.
Składniki:
- Cieciorka (gotowana na parze)
- 3 pomidory
- Świeży imbir
- Ząbek czosnku
- Pieprz cytrynowy
- Pestki dyni
- Makaron ryżowy
- Opcjonalnie: cukinia, dynia, papryka
- Oliwa z oliwek
- Pokrojone pomidory i cieciorkę (oraz cukinię, dynię lub paprykę) wrzucamy do małego garnka, zalewamy lekko oliwą z oliwek, dodajemy szczyptę pieprzu cytrynowego, czosnek i imbir. Gotujemy przez 15-20 min mieszając.
- Cienkie nitki makaronu ryżowego zalewamy wrzątkiem lub najlepiej wywarem warzywnym na ok. 2 minuty, przecedzamy.
- Na małej patelni dodajemy kilka kropli oliwy z oliwek i wysypujemy pestki dyni, gdy tylko się zarumienią, dodajemy je do garnka i mieszamy.
Smacznego:)
Więcej przepisów znajdziesz na: https://instagram.com/aktywnie.niedoczynna/
1 komentarz
To danie wygląda bardzo smacznie, Muszę spróbować zrobić :).